Bohaterami filmu umieszczonego w drugiej połowie XIX wieku są wybitna kucharka Eugénie i renomowany smakosz, gastronom Dodin. Przez 20 lat wspólnie gotują, kreują przepisy i organizują wystawne przyjęcia. Komunikują się głównie przez potrawy, tworząc znakomite buliony, sosy, przepiórki, turbota, warzywa z własnego ogrodu oraz spektakularne desery. Świat, który razem kreują, pozwala im przetrwać najtrudniejsze chwile życiowe, a ich relacja z biegiem lat ewoluuje i pogłębia się. A zatem sprawdź gdzie obejrzeć Bulion i Inne Namiętności cały film po polsku na VOD.
Spis treści
Magimel wciela się w postać Dodina Bouffanta, wybitnego kulinarnego eksperta, który został wyjęty z kart powieści Marcela Rouffa. Postać Bouffanta jest inspirowana słynnym gastronomem, politykiem i pisarzem Anthelme’em Brillat-Savarinem. Czyli twórcą słynnego powiedzenia z „Fizjologii smaku”: „Pokaż mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś”. W przypadku Bouffanta to zdanie doskonale oddaje jego życie, które kręci się wokół jedzenia.
Bouffant, będąc zamożnym, może pozwolić sobie na uczestniczenie w ucztach z arystokratycznymi przyjaciółmi, a potem na omawianie tych spotkań przy – jakżeby inaczej – wyśmienitych daniach i najlepszych winach. Jednak najistotniejsze są codzienne posiłki, które przyrządza i spożywa razem z nim Eugénie, graną przez Binoche, wyjątkową królową kuchni całej Francji.
Dodin i Eugénie spędzają ze sobą całe dni, a ich relację charakteryzuje wspólnie podzielana, równie intensywna pasja. Opowieść zmierza w kierunku romansu, lecz nie będzie to burzliwy i przelotny związek. Miłość w filmie rozwija się z elegancją, równą wykwintności potraw, które są nieodłączną częścią życia bohaterów. Trần kreuje sceny miłosnego flirtu, które rodzą się z powolnych wzajemnych uśmiechów, dyskretnych, lecz znaczących spojrzeń. I rozbudowanego dialogu, gdzie flegmatyczne wyznania przeplata subtelny humor.
Romans prezentowany jest jako idealny, niewinny, niemal sterylny. Jednak w tym nieskazitelnie czystym świecie Bulion i Inne Namiętności cały film online mógłby skorzystać z odrobiny „brudu”, czyli większej intensywności emocji. Wrażenie, że choć Dodin i Eugénie niewątpliwie się kochają, to z większą pasją podchodzą do jedzenia niż do swojej relacji, pozostaje nieusuwalne.
Chociaż ogromne ilości ugotowanych wywarów na ekranie mogą zasugerować, że Bulion i Inne Namiętności cały film wpisuje się w klasyczne dzieła filmowego food pornu. Moim pierwszym skojarzeniem po obejrzeniu filmu był „To była ręka Boga” Paolo Sorrentino. Oba filmy, mimo różnic, są w gruncie rzeczy opowieściami o zbawiennym wpływie pasji. Takiej, która potrafi uporządkować nawet najbardziej rozpadające się życie i wnieść do niego nowe, żywe kolory.
W jednej z najbardziej ujmujących scen całego filmu Bulion i Inne Namiętności online, Eugénie pyta Dodina, czy jest dla niego bardziej żoną, czy kucharką. On bez wahania odpowiada, że kucharką. Eugénie nie obraża się, ale uśmiecha, bo rozumie, że z jego ust to największy możliwy komplement. Prawdziwe wyznanie miłości, które nie jest wymuszone przez konwenanse, lecz płynie prosto z serca. Dla Dodina oznacza to bowiem, że to właśnie z Eugénie chce dzielić pasję, która napędza całe jego życie.
Dla kogoś jedzenie może być tylko sposobem na zaspokojenie potrzeb. Ale dla bohaterów całego filmu Bulion i Inne Namiętności jest ono fundamentem ich istnienia. Podobnie jest z innymi pasjami – z zewnątrz mogą wydawać się trywialne, niezrozumiałe i zbędne. Jednak w rzeczywistości są nam potrzebne jak krew i tlen.
Skupia się zarówno na niemal mistycznej medytacji nad czasem przygotowywania poszczególnych potraw, jak i na afirmacji przemijania kolejnych pór roku. W jednej z nielicznych scen rozgrywających się poza kuchnią Eugenie rozpoczyna monolog o wyższości lata nad innymi porami roku. Bouffant, słysząc to, wydaje się niemal urażony. Za nami wiosna i lato, ale nie ma powodu, by smucić się z powodu nadchodzącej jesieni czy zimy.
Sortowanie według najpopularniejszych